Frans Lebretlaan 35, 3314 EB Dordrecht   |   06-11344692   |   info@groesbeekmc.nl

Blog

Over taal, teksten en tekstschrijvers
Vraagtekens als symbool voor vragen over tekstschrijven

8 Veelgestelde vragen over tekstschrijven

Ik werk nu een aantal jaar als tekstschrijver en deze vragen stelt (bijna) iedereen aan mij.

1. Hoe word je tekstschrijver?

Wanneer het om tekstschrijven gaat, zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Je hebt geen specifieke opleiding nodig om het beroep van tekstschrijver te kunnen of mogen uitoefenen, maar er zijn verschillende opleidingen en cursussen die aansluiten bij het vak. Dit zijn in de regel hbo-opleidingen, zoals hbo Communicatie, Journalistiek of Communicatiemanagement.

Ook zijn er veel tekstschrijvers en copywriters die ‘al schrijvende’ het vak zijn ingerold. Zij zullen waarschijnlijk niet snel alsnog een complete hbo-studie gaan volgen, maar hun schrijfvaardigheden verder bekwamen door het volgen van cursussen, trainingen en workshops.

2. Wat doen tekstschrijvers de hele dag?

Tekstschrijvers schrijven teksten, dat moge duidelijk zijn. Over werkelijk van alles en nog wat.

Dat betekent, dat je als tekstschrijver snel moet kunnen schakelen tussen diverse onderwerpen en schrijfstijlen. Maar ook overleg met de (potentiële) opdrachtgever is een belangrijk onderdeel van het werken als freelance schrijver.

Om tot een bevredigend resultaat te komen, is het immers belangrijk dat de tekstschrijver weet wat er van hem of haar verwacht wordt, en wat de opdrachtgever met de te schrijven tekst wil bereiken. Dit wordt de briefing genoemd. Verder is het handig om een brede algemene ontwikkeling en interesse te hebben, en te weten waar je bepaalde informatie kan vinden.

3. Worden tekstschrijvers per uur betaald, of per woord?

Sommige tekstschrijvers hanteren een uurtarief, anderen vragen een prijs per woord. De vergoedingen kunnen overigens behoorlijk variëren: gevraagde uurtarieven schommelen tussen de € 35,= en € 150,= per uur.

Ook zijn er schrijvers die werken met projecttarieven. Zij vragen geen uurtarief of tarief per woord, maar rekenen een vaste vergoeding per opdracht.

4. Waarom freelance schrijven?

Een freelance tekstschrijver heeft alle vrijheid

Tekstschrijvers vind je in vrijwel alle gelederen: bij reclamebureaus, overheidsinstellingen, uitgeverijen of op de communicatieafdeling van een bedrijf. Maar velen van hen kiezen er voor om zich niet aan een bepaalde tak, branche of instelling te verbinden: zij houden van de vrijheid en de uitdaging van het zelfstandig ondernemerschap.

Er kunnen verschillende redenen om als zelfstandige aan de slag te gaan: geen baas aan je bureau, de vrijheid om thuis te werken, de mogelijkheid om tekstschrijven te combineren met het gezin of met andere (loondienst)werkzaamheden, of gewoon houden van de afwisseling van het schrijven voor diverse opdrachtgevers en doelgroepen.

5. Auteursrecht: wie wordt de eigenaar van een geschreven tekst?

Als ik als tekstschrijver een tekst schrijf voor bedrijf X, is deze tekst dan eigendom van bedrijf X of van mij?

Het antwoord is: van mij, ook al heb ik de tekst geproduceerd in opdracht van bedrijf X en heeft het bedrijf mij voor mijn diensten betaald.

Deze bepaling vloeit voort uit de Auteurswet. Bedrijf X mag mijn teksten dan ook niet voor andere doeleinden gebruiken dan de doeleinden zoals vastgesteld bij de overeenkomst van opdracht.

6. Hoe komen tekstschrijvers aan opdrachten?

Contact maken als copywriter

Gedrukte media, zoals kranten, tijdschriften en vakbladen, worden steeds minder populair. Daarom lijkt het steeds moeilijker te worden om als tekstschrijver een goede boterham te verdienen. Maar: er is hoop!

Internet neemt een steeds grotere plaats in in ons leven, dus voor de webschrijver of SEO tekstschrijver is er vaak werk genoeg. Veel opdrachten worden ‘via-via’ binnengehaald, dus actief zijn op sociale media (LinkedIn, Twitter, fora) is een must. Ook offline netwerken werpt op den duur z’n vruchten af, hoewel ook hier geldt dat garanties niet te geven zijn.

7. Hoe kom je aan de informatie die je nodig hebt om een tekst te schrijven?

De ene tekst is de andere niet. Voor sommige opdrachten is specialistische kennis vereist. Kennis die ik als tekstschrijver niet in huis heb, maar hoe kom ik dan aan informatie?

Bellen is gemakkelijk en snel, maar heeft als nadeel dat de geïnterviewde sneller praat dan ik kan schrijven. Toen ik nog geen kindje had, kon ik er op zo’n moment voor kiezen om met voicerecorder en al even langs te gaan bij het bedrijf. Nu met een dreumes erbij wordt dat wat lastiger, maar de meeste opdrachtgevers kiezen er voor om de benodigde informatie per e-mail, Google Drive of Dropbox aan te leveren. Ook kunnen wij afspreken dat ik mijn vragen op papier zet en naar je toestuur. Zo hoef je geen vaste afspraak in te plannen, maar beantwoord je mijn vragen op het moment dat het jou uitkomt.

8. De hele tijd schrijven, is dat nou leuk?

Ja, ook deze vraag wordt mij geregeld gesteld. Het antwoord is kort maar krachtig: ja.

Schrijven is, in mijn opinie althans, een van de heerlijkste dingen om te doen. Ook de afwisseling bevalt mij prima: de ene dag schrijf ik een informatief vakartikel, de andere dag een speelse column. Geen opdracht(gever) is hetzelfde, wat maakt dat mijn werkzaamheden mij nooit vervelen. Wel zijn er opdrachten die ik om persoonlijke redenen weiger: zo schrijf ik absoluut geen adult- of (online) gambling-gerelateerde teksten.

En beschik ik niet over de juiste vaardigheden om een opdrachtgever tevreden te stellen (bijvoorbeeld wanneer hij of zij een anderstalige tekst wil hebben, of juist op zoek is naar een copywriter pur sang), dan zal ik altijd proberen om hem of haar door te verwijzen naar een geschikte concullega.