Frans Lebretlaan 35, 3314 EB Dordrecht   |   06-11344692   |   info@groesbeekmc.nl

Blog

Over taal, teksten en tekstschrijvers
Ik weet niet wat ik moet schrijven

Tekstschrijver met een writer’s block?

Het is de nachtmerrie van iedere (tekst)schrijver: het writer’s block! De knipperende cursor als moderne martelmethode.

Met een écht writer’s block heb je als tekstschrijver zelden te maken. Een tekstschrijver schrijft tenslotte geen romans, maar teksten die gebaseerd zijn op informatie, feiten, overtuigingen, meningen, aannames en ideeën. Maar wat als het met die ideeën niet zo wil vlotten? Of als je een tekst van 800 woorden moet schrijven over -pak ‘m beet- gerechtsdeurwaarders, maar de perfecte openingszin wil maar niet komen?

Geen paniek, er zijn manieren genoeg om het schrijversbrein op gang te krijgen.

Niet denken, gewoon doen

Eén van de beste manieren -vind ik althans- is om maar gewoon ergens te beginnen. Desnoods middenin de tekst. In het voorbeeld van de tekst over de gerechtsdeurwaarder: schrijf op wat een gerechtsdeurwaarder precies doet. Of wat het verschil is tussen een gerechtsdeurwaarder en een incassobureau.

Bekommer je even niet om de “schoonheid” van de zinnen, maar SCHRIJF! Al schrijvende kom je vanzelf op gang, waarna je de rest van het verhaal afmaakt in prachtig lopende volzinnen. Kwestie van de eerste paar alinea’s schrappen (en ja, schrijven is nog altijd voornamelijk schrappen) en vervangen door een tekst waarmee je wél thuis durft te komen. Of beter gezegd: aan het bureau van je opdrachtgever.

Informatie als invalshoek

Een andere manier is het verzamelen van informatie. Deze manier is vooral handig wanneer je als tekstschrijver/copywriter wordt ingehuurd voor een onderwerp waar je niet zoveel van afweet. Lees wat anderen over het onderwerp geschreven hebben en verbaas je over alles wat je nog niet wist. De lacunes in je eigen kennis vullen is een van de beste manier om inspiratie op te doen en tot een goede tekst te komen.

De creatieve methode

Liever iets creatievers? Probeer het eens met een Spark The Image. Pak het onderwerp van je tekst en schrijf het op een vel papier. Noteer daarachter het eerste woord dat je te binnen schiet wanneer je aan het onderwerp denkt. Vervolgens neem je dat woord in gedachten en schrijf je opnieuw je eerste associatie op. Speel dit “spelletje” totdat je een goede invalshoek voor je te schrijven tekst gevonden hebt.

Bij deze methode kan je ook wat gestructureerder te werk gaan. Schrijf het onderwerp van je tekst op een vel papier en noteer daaronder alles wat er over het onderwerp te vertellen valt. In het voorbeeld van de tekst over deurwaarders kan dit er als volgt uitzien:

bevoegdheden gerechtsdeurwaarder, verschil deurwaarder en incassobureau, opleiding tot gerechtsdeurwaarder, kosten inschakeling deurwaarder, het verloop van het deurwaarderstraject, waarheen bij klacht over deurwaarders, etc. etc.

Schuif vervolgens met deze kreten totdat er een logische structuur ontstaat. Deze structuur vormt de basis van de te schrijven tekst. Werk vervolgens de gehele tekst uit.

Zet eens een andere pet op

Als je niet weet wat je moet schrijven, zet dan eens een andere pet opPapier is geduldig. Maar dat niet alleen: papier heeft ook een olifantengeheugen.

Daarom zijn we vaak vele malen zorgvuldiger in wat we schrijven dan in wat we zeggen. Moet je een tekst schrijven en heb je last van een writer’s block, probeer dan om even géén tekstschrijver te zijn, maar zet een andere pet op. Die van de verkoper, bijvoorbeeld. Hoe zou je je verhaal verkopen als je met een klant in gesprek was?

De verkoperspet plaats je als volgt:

  • Beeld je een klant in. Wie is je klant, hou oud is hij/zij? Wat voor persoon heb je tegenover je?
  • Waar wil je de klant naartoe brengen? Wat wil je dat hij of zij doet, hoe zou je zijn of haar belangstelling kunnen wekken?
  • Wat schiet de klant ermee op als hij of zij de gewenste actie(s) daadwerkelijk onderneemt?
  • Welke bezwaren of hindernissen zou de klant hebben?
  • Hoe zou je deze bewaren of hindernissen wegnemen?
  • Hoe sluit je het gesprek op een goede manier af?

Speel het gesprek in je hoofd af, en ontdek welke ‘verhaallijnen’ er ontstaan. Heb je eenmaal een steekhoudend verhaal in je hoofd, vertaal dit dan naar het papier.

Maak je geest leeg

Er zijn vele manieren waarop je je geest leeg kan maken. Wandelen, muziek luisteren, een douche nemen of gewoon even iets héél anders gaan doen. Mij helpt het op de een of andere manier vaak om mijn bureau op te ruimen en de papierwinkel bij te werken. Of om even met mijn dreumes de eendjes te gaan voeren.

Ligt er toevallig geen post te wachten, is het bureau zo leeg als de portemonnee van een koopverslaafde na de uitverkoop en hebben de eendjes ook al geen trek dan helpt een digitale schoonmaak: door alle afbeeldingen, teksten, facturen en correspondentie netjes onder te brengen in submappen en overtollige data op de computer weg te gooien ontstaat er vanzelf ruimte voor iets nieuws.

Nog steeds geen inspiratie?

Ondanks alle tips en trucs nog steeds last van een writer’s block? Neem contact met me op en laat je inspireren door een (collega) tekstschrijver/copywriter!