Frans Lebretlaan 35, 3314 EB Dordrecht   |   06-11344692   |   info@groesbeekmc.nl

Bottenberg VOF

Een initiatief tegen taalverloedering
Website waar ik een persbericht voor schreef

Informatie

Opdrachtgever Bottenberg VOF
Diensten persbericht, webtekst

Omschrijving

Taalverloedering is velen een doorn in het oog. Eén van mijn opdrachtgevers, Wessel Bottenberg, besloot op zijn manier de strijd aan te binden tegen de verarming van onze taal. Het idee voor de website Het Nieuwe Vloeken was geboren!

Via de website probeert Wessel mensen aan te zetten tot creatiever taalgebruik en het bezigen van “zachtere” scheldwoorden. Hij huurde mij als tekstschrijver in om de introductietekst van de website te schrijven en de site onder de aandacht te brengen door middel van een persbericht. Dit persbericht schreef ik onder de titel: “Retroschelden, de trend van nu!”

Het resultaat mag er zeker zijn: het bericht werd breed opgepakt in de landelijke media. Ook Genootschap Onze Taal besteedde aandacht aan Het Nieuwe Vloeken.

Reacties uit de media

Column Viva, 3 december 2011:

Beste dratsen, drengels en cocosmakronen, knurdels, knurften en kwezels. Dit is geen poging om nieuwe figuranten voor Harry Potter te verzinnen, dit is retroschelden.

Nederlands Dagblad, 6 december 2011:

Het nieuwe vloeken, ook wel bekend als ‘retroschelden’ bracht het binnen enkele uren tot 366 ‘nieuwe’ scheldwoorden, een trending topic op twitter en een eerste, kritische Schriftoverdenking.

Taalbank, Woord van de Dag, 7 december 2011:

Het Nederlands Dagblad schrijft vandaag over een betrekkelijk nieuw fenomeen: retroschelden. Retroschelden is schelden met verouderde, archaïsche of zo goed als verdwenen         scheldwoorden. Onder het motto ‘met oud-Hollandse woorden kun je veel creatiever schelden’ werd onlangs de website hetnieuwevloeken.nl in het leven geroepen. Het idee erachter is dat hedendaagse scheldwoorden, waarin vaak gerefereerd wordt aan ziekten en lichaamsdelen, niet alleen onbeschaafd en kwetsend zijn, maar ook ‘taalarm’, aldus de oprichter van de site.