Dordrecht maakt zich op voor de Premier League Karate!
(artikel voor gemeente Dordrecht)

Dordrecht magazine, portfolio tekstschrijver Linda Groesbeek

Nieuws!

Liefhebbers van karate zal het zeker niet ontgaan zijn: op 10 en 11 maart vindt de Premier League Karate plaats op de Sportboulevard in Dordrecht. Deze Premier League is het neusje van de zalm wanneer het gaat om karatesport. Tijdens maximaal tien toptoernooien over de gehele wereld strijden de deelnemers om podiumplaatsen, geldprijzen en punten voor het eindklassement. Al deze behaalde punten worden bijgehouden in een rankinglist, zodat er na afloop van het toernooi één eindwinnaar per categorie overblijft. Deze topsporter mag zich met recht Grand Winner noemen. Om in aanmerking te komen voor de titel van Grand Winner, moet deze sporter aan tenminste 80% van de toptoernooien hebben meegedaan.

Diamond League van de karatewereld

Wim Mossel, bondscoach senioren Kumite van de Karate-do Bond Nederland, verheugt zich zichtbaar op de komst van de Premier League: “De Premier League Karate kan je vergelijken met de IAAF Diamond League in de atletiekwereld, maar dan op het gebied van karate. De Premier League is een mondiale competitie, een hoogstaand toernooi waar de absolute wereldtop samenkomt. Alle sterke landen op karategebied zullen hieraan deelnemen.” De eerste ronde van de Premier League vond op 14 en 15 januari plaats in Parijs. In totaal hebben maar liefst 762 sporters uit 62 landen deelgenomen aan deze ronde. Mossel: “Nederland is goed vertegenwoordigd op de Premier League. Sporters kunnen zich individueel opgeven, maar een aantal is speciaal door de Nederlandse Karatebond geselecteerd. Zeker van een aantal van hen heb ik heel goede verwachtingen. De huidig Europees Kampioen in de Middengewichtsklasse, Rene Smaal, zal het in mijn ogen ver kunnen brengen. Maar ook Timothy Petersen, drievoudig Europees Kampioen in de categorie tot 84 kilo, is een goede kanshebber. Bij de dames is Vanesca Nortan iemand om in de gaten te houden. Zij is tweevoudig Europees kampioen, dus daar mogen we wel wat van verwachten.”

Lees verder

Aan de Premier League Karate doen ook enkele Dordtenaren mee. Voor hen is het extra leuk om nu eens een keer een “thuiswedstrijd” te spelen op mondiaal niveau. “Nederlands Kampioen Moreno Sheppard is een karateka van de Dordtse sportschool Muilwijk. Hij is een goede belofte in de categorie zwaargewichten.” Mossel vervolgt: “Dit toernooi is een heel goede test voor de Europese Kampioenschappen. Deze Kampioenschappen vinden plaats op Tenerife, in het tweede weekend van mei. Maar ook landen die willen weten hoe hun sporters presteren, zullen zich zeker laten vertegenwoordigen op de Premier League Karate.”

Nederlandse karate van hoog niveau

Een karatetoernooi op mondiaal niveau in Nederland, wat betekent dit voor de Nederlandse karatesport? Wim Mossel: “Het feit dat het toernooi hier gehouden wordt, is een belangrijke indicatie voor de populariteit van karate in Nederland. De Nederlandse karate is van hoog niveau, ook in vergelijking met de rest van de wereld. Niet voor niets is Nederland jarenlang toonaangevend geweest voor de karatesport. Na verloop van tijd is dit een beetje teruggevallen, maar nu zijn we weer hard op weg naar een comeback op internationaal niveau. Het feit dat de Premier League hier gehouden wordt, zegt wat dat betreft wel genoeg.” Ook over de locatie in Dordrecht is Mossel zeer te spreken: “De ruimte aan de Sportboulevard Dordrecht is zeer geschikt voor grote toernooien. Het is een prachtige, grote ruimte, niet alleen ideaal voor de karateka's, maar ook voor het publiek. Doordat zij tot vlakbij de mat kunnen zitten, kunnen zij optimaal genieten van de prestaties van onze sporters.”

De overige rondes van de Premier League vinden plaats in Jakarta, Corfu, Busan, Istanbul, Frankfurt, Athene, Moskou en Salzburg. De laatste ronde wordt gehouden op 8 en 9 december 2012, dus het duurt nog even voordat we weten wie zich Grand Winners 2012 mogen noemen.


Tekstschrijver Linda Groesbeek, voor de gemeente Dordrecht.

Ruimte voor topsport in Dordt!
(artikel voor gemeente Dordrecht)

logo Dordt

Met de komst van de Premier League Karate, 10 en 11 maart op de Sportboulevard, leeft karate in Dordrecht meer dan ooit. Boy Muilwijk, coach van het Regionaal Talenten Centrum Karate, vertelt over de invloed van het evenement op zijn pupillen: “De talenten die wij momenteel begeleiden, zijn nog te jong om mee te doen aan de Premier League: onze talenten zijn in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Om deel te kunnen nemen aan de Premier League moet je tot de senioren behoren, dus minstens 18 jaar oud zijn. Maar de sporters die uitkomen in de Premier League, zijn wel nauw betrokken bij het RTC en komen hier vaak mee in aanraking. Voor onze talenten is het heel inspirerend dat een dergelijk evenement hier in Dordrecht gehouden wordt.” Sowieso richt Dordrecht zich de laatste jaren erg op talentontwikkeling en topsport in de stad. De opzet van regionale talentencentra (RTC's) levert een grote bijdrage aan de voorzieningen voor sporttalenten. Behalve voor karate zijn er in Dordrecht ook regionale trainingcentra voor de sporten zwemmen, korfbal, waterpolo en shorttrack.

Lees verder

Muilwijk: “Zuid-Holland is een van de dichtbevolkste gebieden voor wat betreft de aanlevering van topsporters. Wie begeleid wordt door het RTC, krijgt in feite dezelfde ondersteuning die aan spelers in nationale teams gegeven wordt. Niet alleen voor wat betreft de trainingsmethoden, maar ook en vooral qua begeleiding: op medisch gebied, maar tevens op het vlak van studiebegeleiding en huisvesting.” Op dit moment heeft Boy Muilwijk 5 officiële karatetalenten in “zijn” RTC. “Maar het houdt niet op bij deze vijf. Wij hebben nog 25 regionale talenten die op dit moment maandelijks trainen onder RTC-vlag. Voordat zij officieel kunnen aansluiten, moeten er nog enkele wijzigingen plaatsvinden in de statuten van de karatebond. Zodra deze wijzigingen een feit zijn, zitten we op de beoogde 30 RTC'ers. In ieder geval zijn wij er al helemaal klaar voor,” aldus Muilwijk. Dat dit geen loze woorden zijn, blijkt ook uit de grote ambities van het RTC karate. “Landen die deelnemen aan de EJK (Europese Jeugd Kampioenschappen) en de WJK (Wereld Jeugd Kampioenschappen) mogen per leeftijds- en gewichtsklasse slechts 1 deelnemer aanbrengen. Wij zetten alles op alles om onze talenten hierbij te krijgen. En met succes: bij het afgelopen EJK in Azerbeidzjan kwamen 4 van de 11 atleten uit onze regio,” vertelt Muilwijk trots.

Dordt op de kaart

De komst van de Premier League Karate ziet Boy Muilwijk vol vertrouwen tegemoet. Bij dit mondiale evenement zijn er maar liefst twee karateka's die uitkomen voor sportschool Muilwijk: Geoffrey Berens en Moreno Sheppard. “Beiden zeer getalenteerde sporters, die alles in huis hebben om een prima prestatie neer te zetten.” Ook Vincent Vaseur, die tijdens de eerste ronde in Parijs net naast het erepodium greep, is geen onbekende van de Dordtse sportschool: hij werd vorig jaar nog verkozen tot Sportman van Dordrecht, maar komt inmiddels uit voor de Rotterdamse karateclub Unity'99. Boy Muilwijk is erg te spreken over de inzet en begeleiding van de gemeente: “Zonder de gemeente Dordrecht was dit alles niet mogelijk geweest. Niet alleen faciliteert Dordrecht in onze RTC's, maar men heeft er ook erg achteraan gezeten en alles op alles gezet om de Premier League Karate binnen te halen. Dit zet Dordrecht in de sportwereld prima op de kaart!”

Tekstschrijver Linda Groesbeek, voor de gemeente Dordrecht.